Celerovobatátové pyré

Celerovobatátové pyré

Pokud přemýšlíte nad tím jak obměnit vaše přílohy, musíte vyzkoušet pýré z celeru a batátů. Je skvělou a zdravou alternativou, kterou se vymaníte ze stereotypu všedních příloh. Celer a batáty jsou mírně nasládlé, jemné a přitom chuťově výrazné. Skvěle se hodí i jako první příkrmy pro naše nejmenší špunty. Když navíc k pyré přidáte strouhaný parmezán, rozpustíte v něm čerstvé máslo, smetanu na vaření, dochutíte bylinkami a mletým pepřem (pro nás dospěláky) slibuji, že vám na talíři vznikne něco, co nebude nuda. Celerovobatátové pyré má rozhodně něco do sebe a může být parádní přílohou třeba k pečenému masu. 

Celerovobatátové pyré

Ingredince na 3 – 4 porce :

  • 1 střední velká bulva celeru
  • 1 větší batáta
  • 5 – 6 stroužků česneku
  • 80 g strouhaného parmezánu
  • 3 polévkové lžíce másla
  • himalájská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pažitka a petrželka na ozdobu

D2BBD9EE-44B8-4B72-8DF7-DA6DE6FAAEF8

Postup:

  1. Zeleninu očistěte a nakrájejte na stejně velké kusy. Dejte vařit do co nejmenšího množství vroucí osolené vody. Vařte co možná nejkratšíí dobu a nejnižší výkon do změknutí ( to proto, abyste zachovali co nejvíce nutričně významných látek – vyhnete se pak také chuťově mdlému pyré, které zůstane plné chutí).
  2. Na troše ghí osmahněte dozlatova stroužky česneku (hlídejte ať nezhnědnou a nezhořknou).
  3. Zeleninu sceďte (vývar uchovejte) a rozmixujte ji pomocí tyčového nebo stolního mixéru na jemné pyré. Já mám ráda, když mi v pyré občas zůstanou kousky zeleniny. I pro děti, které začínáme dokrmovat je to fajn způsob, jak je naučit kousat..
  4. Do teplého pyré vmíchejte strouhaný parmezán a čerstvé máslo (dle potřeby přilívejte i vývar).Dosolte a opepřete.
  5. Navrch ozdobte perželkou, sekanou pažitkou a dle chuti pepřem.
  6. Tip: Chcete-li zvednout nutriční hodnotu, přimíchejte do pyré ještě smetanu na vaření.

Ať chutná.

Táňa

No Comments

Post a Comment


[related_post themes="flat" id="50462"]