Kuřecí prsa s bryndzou, šalvějí a fazolkami

Kuřecí prsa s bryndzou, šalvějí a fazolkami

Bryndze se říká bílé zlato… Věřím, že někteří svým chuťovým buňkám zkrátka neporučí a tenhle slovenský poklad obcházejí raději obloukem, ale věřte, že potravina je to fuknční a skutečná. Pravá bryndza se vyrábí z ovčího sýra (nez přidání kravského sýra). Ta nejkvalitnější je nepasterizovaná – od ovcí, které mají volný výběh a pasou se trvale na trávě a v dobrých podmínkách.

Bryndza je doslova nabitá probiotickými kulturami a díky tomu pomáha snižovat záněty v těle. Obsahuje velmi cenný laktoferin. Látku s antibakteriálními a protirakovinotvornými účinky.  Má velmi nízký obsah laktózy a může tak doplnit jídelníček i některým lidem s laktózovou intolerancí.

Vyzkoušejte i vy něco nového a funkčího do vašich jídelníčků a připravte si z bryndzy nějakou dobrotu. Tady letí můj tip na plněné kuřecí s fazolkami. A pro ty neopovážlivé – můžete bryndzu nahradit i jiným čerstvým sýrem (ale není to ono)

Ingredience na 2 porce:

  • přepuštené máslo
  • 1 malá cibule nakrájená najemno
  • 50 g kvalitní uzené slaniny nakrájená najemno
  • 100 g česrvé bryndzy anebo sýru (např. lučina)
  • 2 kuřecí prsa s kůží
  • čerstvá šalvěj – pár lístků dle chuti (popř. tymián, rozmarýn)
  • 0,5 dcl bílého suchého vína
  • 300 g zelených fazolek
  • 1 malý drcený stroužek česneku

Na pánvi si rozpustíme ghí a na středním plameni osmahneme kousky slaniny a cibulku do zlatohněda. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Do směsi přimícháme bryndzu anebo čerstvý sýr. Do kuřecího masa uděláme otvory, které naplníme připravenou směsí a lístky šalvěje. Osolíme, opepříme a opékáme v hlubší pánvi na ghí asi 5 – 6 min. Nejprve kůží dolů, jakmile kůže zezlátne, otočíme na druhou stranu, podlijeme vínem a vložíme do rozpálené trouby a nacháme dopéct při 200 st. asi 15 min. Výpek z masa uchováme.

Fazolky krátce povaříme ve vroucí osolené vodě (asi 5 min.), scedíme a rychle propláchneme pod studenou vodou (aby neztratily barvu). Přendáme do pánve s výpekem, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek a opekáme asi 3 minuty.

Fazolky naservírujeme na talíř s připraveným masem a posypané zbytkem sýra.

No Comments

Post a Comment


[related_post themes="flat" id="50518"]