Lívance z mandlové mouky

Lívance z mandlové mouky

Slyšeli jste někdy o HYGGE? Samozřejmě si uvědomuji, že nejsem žádná seveřanka, ale Češka jak má být. Jenomže od té chvíle, co jsem si přečetla pár dánských knížek, tohle slovo  používám ráda a taky často (myslím, že už jsem s tím pro pár mých blízkých trochu otravná :)). Ale v češtině žádný takové kráké slovo, které takto pěkně vše vystihuje, prostě nemáme. Hygge je dánský výraz pro atmosféru, co kolem sebe máme rádi.

Pro každého může znamenat úplně něco jiného. Je to ten nejvytahanější svetr, který rádi nosíte, teplo u krbu, když se vrátíte vymrzlí z procházky se psem, víkend na chalupě, zapadající slunce a dobrá večeře k tomu. A vymysleli bychom toho ještě spoustu…

V poradně se učíme, aby každý čas věnovaný jídlu byl tak trochu hygge. Nejde totiž jen o to co jíte, ale i to jak a s kým jíte… Udělejte si hygge s kolegou u jídla v obědové pauze, s partnerem při večeři u svíček, s dětmi u táboráku, když vaříte na ohni (ano, i když opékáte párky:)) nebo když si sami vychutnáváte vaše oblíbené presso s dobrým dezertem. Věřte, že i se zdravým jídlem jde tenhle pocit vyvolat snadno.

Rána se sladkými a tradičnímu snídaněni jako jsou palačinky nebo lívance za to stojí a hygge rozhodně jsou, nemyslíte?

Lívance z mandlové mouky 

Ingredience na cca 8 lívanců:

  • 1/2 hrníčku mandlové mouky
  • 100 g krémového sýru (jde použít i ta nejtučnejší zakysaná smetana anebo čerstvý sýr – lučina)
  • 2 vejce z volného chovu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • špetka mleté vanilky
  • kokosový olej či ghí máslo na smažení

na ozdobu:

  • zakysaná smetana
  • ovoce dle chuti
  • sekané ořechy
  • mletá skořice

Postup:

Ve střední misce rozšlehejte pomocí metličky vejce s krémovým sýrem. Přidejte mandlovou mouku, citronovou kůru, mletou vanilku a vše dobře promíchejte. Na pánvi si rozehřejte kokosový olej či ghí. Pomocí naběračky tvořte lívance, který smažíte z obou stran přibližně 2 minuty. (Lívanečky jdou krásně obracet a nepřipalují se.)

Hotové lívanečky ozbobte zakzsanou smetanou, ovocem, skořicí a sekanými ořechy.

Naučte se ze zdravého jídla udělat HYYGE a říkejte tomu jak jen chcete :).

Táňa.

 

 

No Comments

Post a Comment


[related_post themes="flat" id="50360"]