Mrkvový dort s ricottovo-zázvorovým krémem

Mrkvový dort s ricottovo-zázvorovým krémem

Mrkvové dorty anebo cupcáky jsou snad moje nejoblíbenější z oblíbených. Korpus, který je díky mrkvi krásně vláčný doplňuje příjemně nasládlá chuť skořice. Zdravé tuky doplní lněná semínka, které při pečení jsou při pečení slaných i sladkých dobrou dobrými pomocníky s vysokou nutriční hodnotou. Kombinace pomerančové kůry a zázvoru v lehkém ricottovém krému je skvělá. No a když ke všemu přidáte zdobení v oranžovo hnědých tónech, získáte parádu, se kterou určitě nikoho neurazíte. Pokud necháte dezert odležet do druhého dne, chutě se krásně spojí a dort chutná snad ještě lépe. 

Ingredience na korpus:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • špetka mořské soli
  • 3 ČL mleté skořice
  • 50 g kokosového cukru
  • 5 vajec
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g vlašských ořechů (případně sekaných mandlí – jsou ve vyšších teplotách stabilnější než vlašské ořechy)
  • 5 najemno nastrouhaných mrkví

Ingrediance na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g ricotty
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • asi 3 cm čerstvě strouhaného zázvoru
  • kůra z chemicky neošetřeného pomeranče
  • podle potřeby kvalitní med na doslazení

na ozdobu:

  • ovoce ve žlutooranžových odstínech
  • vlašské ořechy
  • kousky vysoceprocentní hořké čokolády

Postup:

  1. Nejprve si rozpálíme troubu na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem.
  2. Bílky s kokosovým cukrem vyšleháme na tuhý sníh. S kokosovým cukrem to trvá déle, takže vydržte, dokud se vám nevyšlehá tuhá hmota. V jiné míse vyšleháme žloutky. Obě vaječné směsi zlehka spojíme se suchými ingredincemi. (Dávejte pozor aby v suchých ingrediencích nezůstaly hrudky – mandlové mouka je dělá ráda.)
  3. Do směsi přimícháme kokosový olej, lněná semínka a posekané ořechy.
  4. Hotové těsto nelijeme do dortové formy a pečeme v troubě asi 45 minut. (Díky mrkvi, která obsahuje hodně vody, může pečení trvat i déle. Proto pečení korpusu může trvat i déle – stav těsta kontrolujte pomocí špejle.)
  5. Po upečení nechéme korpus vychladnout na mřížce na pokojovou teplotu a rozřízneme pomocí zoubkového nože na 2 – 3 pláty.
  6. Na krém si jednoduše  vyšlehéme vychlazenou smetanu, mascarpone a ricottu. Přidíme pomerančovou kůru a zázvor. Pokud chceme, můžeme dosladit medem. Krém dáme vychladit na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice Hotový krém by měl mít díky správně vyšlehené smetaně a mascarpone tuhou konzistenci, se kterou se dé pomerně dobře pracovat.
  7. Tuhý krém si přendáme do cukrářského sáčku a postupně jím bohatě plníme jednotlivé vrstvy dortu. Dort nemusí být dokonale obtažený. Můžete ho  krémem pouze pomazat a neobtahovat. Na chuť to mít žádný vliv nebude :).
  8. Poslední vrstu krému, tedy vršek dortu ozdobíme dle chuti a nálady plátky pomaranče, kousky hořké čokolády a ořechy. Můžete vyzkoušet i některé exotičtější druhy ovoce, které se ponesou v oranžovém nádechu.

Pozn.: Na korpus můžete místo špaldové mouky použít pouze mouku mandlovou, případně kokosovou a vytvořit tak zcela bezlepkovou verzi dezertu. Použité vlašské ořechy jsou při vyšších teplotách méně stabilní. Proto je vhodnější alternativou použití mandlí, které obsahují o něco stabilnější tuky. 

Vyzkoušejte z mrkvého těsta i cupcáky, bábovku nebo minidortíčky. 

No Comments

Post a Comment


[related_post themes="flat" id="50420"]