Jak to bylo dříve a jak je to dnes

Od dob našich předků se toho hodně změnilo. Dříve jsem se museli o jídlo zasloužit. Nejdřív ulovit, sesbírat, pak vypěstovat a sklidit. Na to všechno jsme musili vynaložit pořádné úsilí. Tenkrát nám obživu zajišťovala příroda. Vystačili jsme si s málem, byli skromější a jedli proto, abychom v daných podmínkách přežili.Continue Reading

Vánoce jsou za dveřmi

Mám rozepsaný článek, na adventním věnci mi hoří svíčky a poslouchám koledy. S tím těšením na Ježíška je to u mě každý rok úpně stejné. Vlastně ne… Musím se přiznat, že každou zimu se na něj těším, jako malá holka, zase o kousek víc. A tak začátkem nejkouzelnějšího měsíce v roce, odpočítávám dny, kdy si budeme moct rozsvítit stromeček a zážít i trochu té paniky. Protože i ta k tomu patří (alespoň u nás doma :)).

Continue Reading

Štědrovečerní menu

Každý to má na svátečním stole podle svého. Vždyť přeci Vánoce jsou jen jednou za rok a není třeba se v tento vzácný den ve stravě nijak zvlášť omezovat, nemyslíte?  Někdo je zvyklý na vinné klobásy, smažené řízky anebo českou vánoční klasiku – rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. No a někteří si dají od každého trochu. Někteří z nás to s jídlem možná malinko přeženou. A tak sem jim u stromečku rozbalují dárky trochu tak trochu “těžce”. Pro ty z Vás, kteří chtějí zkusit letos o Vánocích něco lehčího, přidávám tip na moje stědrovečerní menu – hráškovou polévku, lehký salát s fazolkami a pečeného pstruha s mandlemi. ( A nemyslete si, ani u nás doma vánoční klasika nechybí).

Ať už jíte kdekoli, s kýmkoli a cokoli….. Mějte krásné, požehnané Vánoce a přestaňte chvíli myslet na to, že jednou za čas ve stravě zhřešíte. Continue Reading

Pečená kořeněná zelenina s cizrnou a bramborami

Lepší v tomto období tepelně upravena zelenina, než studené zeleninové saláty, nemyslíte? Posbírejte doma všechnu zeleninu, co máte a dejte ji zapéct do trouby. A pokud chcete vyváženy oběd, přidejte k ni jako já třeba cizrnu a brambory. Všechny ingredience můžete chvíli předem naložit v marinádě s česnekem a chilli. Ať vám chutná!Continue Reading

Linecké hvězdičky

Nevím jak je tomu u Vás doma, ale já jsem od malinka o Vánocích zvyklá na tradiční české cukroví. Jen si ho posledních pár let připravuji o něco zdravěji.  Pokud byste to rádi vyzkoušeli i vy, přidávám  zdravější verzi lineckého cukroví. Připravuji ho v několika různých variantách. Základ je vždy stejný a podle chuti  a nálady si  do těsta přimíchávám cokoli mě napadne. Je pravda, že díky tmavší mouce nebude těsto tak křehké jako u klasického lineckého cukroví, ale za to zdravější…Continue Reading