Mrkvový dortík s ricottovým krémem

Na tomto dortu mě baví to, že neobsahuje skoro žádnou mouku. Na celý koláč přijdou asi 3 polévkové lžíce špaldové mouky. Díky krému z tvarohu a ricotty v něm najdeme i bílkoviny a ořechy dodají zdravé tuky. Přesto, že se jedná o zdravější verzi moučníku pořád mlsáme! A tak pozor kolik ho sníte.

Pozn.: Pro představu přidávám energetickou hodnotu na 1 kousek dortu. Všimněte si, že většina energie pochází z tuků. Sice těch zdravějších, ale tuky ať jsou nasycené či nenasycené, mají stále stejnou energetickou hodnotu. Continue Reading

Rýžový salát s vejcem a tuňákem

Recept na tento salát je původně z Francie. Oproti klasickým zeleninovým salátům vám může nahradit hlavní jídlo. Rýže zastupuje sacharidovou přílohu, tuňák a vejce bílkovinu. Chcete-li si salát připravit pouze jako přílohu k hlavnímu jídlu, bílkovinnou potravinu vynechejte. Místo ní přidejte do salátu například černé olivy a více zeleniny. Aby nebyl salát příliš suchý, doplňte ho zálivkou. Continue Reading

Frittata se špenátem, sušenými rajčaty a čerstvým sýrem

Každý se ptá, proč má frittata název jaký má, když je to vlastně jen vaječná omeleta. Od klasické omelety ale liší tím, že se do ní přidávají různé ingredience. Já do té svojí připadala listový špenát se sušenými rajčaty a navrch čerstvý syrovátkový sýr. Frittata může být vhodnou variantou vydatnější víkendové snídaně, oběda anebo i večeře. Podle toho jaký máte výživový cíl, ji můžete různě obměňovat. Snažíte-li spíše o redukční jídelníček, udělejte si frittatu pouze z jednoho vejce a bílků. Pokud máte opačný záměr anebo váhu neřešíte, doplňte ji o tučnější sýr, parmezán a podobně. Continue Reading

Špenátové palačinky s tvarohovo-sýrovou náplní a kuřecím masem

[wdi_feed id=”2″]Pokaždé, když už se nemůžu dočkat jara, připravím na stůl něco bláznivě barevného. Když jsem poprvé zkusila tyto palačinky, malinko jsem se vylekala té sytě zelené barvy. V kombinaci s tvarohovo – sýrovou náplní jsou ale moc dobré. Jídlo navíc splňuje nutriční potřeby hlavního jídla a když na ozdobu přidáte červená rajčátka, máte super barevné, zábavné jídlo. Pokud chci, aby jídlo ještě více zasytilo anebo ho připravuji pro pány, přidávám do palačinek kousky grilovaného kuřecího masa. Continue Reading

Ovocný koláč s vločkami

[wdi_feed id=”2″]Recept na tenhle koláč mám od svojí mamky. Když ho poprvé upekla, málem jsme se o něj s bráchama a ségrou poprali. Je rychlý na přípravu, nutričně vyvážený a hlavně…. chuťově výborný. Základ tvoří korpus z ovesných vloček a špaldové mouky. Náplň je z jogurtu a kyselého ovoce. Můžete si ho dopřát na snídani, svačinu anebo jako sladký hřích ke kávě. Continue Reading

Ricottovo – mangový nepečený cheesecake

[wdi_feed id=”2″]Dorty dělám ze všeho nejraději. Hlavně, když s nimi mohu někoho potěšit :). Cheesecake je můj nejoblíbenější. Ať už je pečený či nepečený. I v poradně ho svým klientům doporučuji jako dobře vyváženou svačinku, když si chtějí zajít třeba do kavárny na něco dobrého. Díky tvarohu a ricottě je dezert plný bílkovin a dobře zasytí. Tohle mlsání je bez výčitek… Vyzkoušejte variantu nepečeného cheesecaku s mangem a někoho s ním třeba potěšte tak, jako to dělávám já ;).  Continue Reading