Poctivý vývar – základní recept

Poctivý vývar – základní recept

Chcete lék? Na rýmu, na trávení, na zmrzlé ruce a tak dále a tak dále….? Vývar z kostí je lék nad zlato! Má skvělé nutriční vlastnosti – potřebné mikroživiny, vitamíny, minerální látky. S kvalitním vývarem přestanete chodit do lékárny (dříve se to taky jinak neřešilo).

Dobře připravený vývar potřebuje jen trochu času, péče a opravdu kvalitní výběr kostí. Nejlépe uděláte, pokud kosti seženete v biokvalitě a od zvířat z volného, nikoli konvenčního chovu. Vývar je skvělým základem pro řadu receptů a dodává jim nezaměnitelnou chuť.  Můžete ho pít i jen tak čistý po šálcích, a současně tak doplňovat pitný režim. 

Připrava: 10 minut 

Tepelná úprava: 6-12 hodin 

Ingredience na 5-6 porcí :

  • 2,5 l filtrované vody
  • 2 kg morkových kostí (nejlépe v biokvalitě, od zvířat z volného chovu)
  • 2 mrkve očištěné
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 petržel
  • 1/4 bulvy menšího celeru
  • 1 větší cibule
  • 1 svazek petrželové natě
  • 2 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • himalájská sůl

Postup:

  1. Kosti dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit na nízký plamen. Na povrchu vývaru se bude ze začátku vytvářet pěna, kterou lžící nebo sítkem odstraňujte. Asi tak po 15 ti minutách vám vznikne krásně čirý vývar.
  2. Zeleninu očistěte (nakrájejete na větší kusy anebo nechte vcelku) a přidejte ke kostem.
  3. Doplňte bobkový list, koření a vařte na mírném ohni.
  4. Vývar nechte probublávat na mírném plameni minimálně 6 hodin, ideálně 12 hodin. Perfektní je pomalý hrnec, se kterým můžete nechat vývar pracovat ještě déle.
  5. Z vývaru vyndejte kosti, zeleninu i bylinky a koření. Vývar přeceďte přes husté síto. Uvařenou zeleninu (ať neplýtváme) můžete použít třeba do zeleninového pyré anebo na zahuštění omáčky. Vše co se zachytilo v sítku vyhoďte.
  6. Pro uchování a pozdější využití nechte vývar úplně vychladit, nalijte do sklenice a uložte do lednice. Na hladině se usadí tuk, který pečlivě odstraňte. Vychlazený vývar  připomíná rosol, který vám v chladničce, ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní. V mrazáku až 1 rok.
  7. Před samotným použitím ho jen ohřejte na nízkém až středním plameni. Připravte si z něj polévku s kořenovou zeleninou, bylinkami  a játrovými knedlíčky nebo masem. Anebo jej zakomponujte do nejrůznějších omáček..

Tak na zdraví,

Táňa

 

 

 

No Comments

Post a Comment


[related_post themes="flat" id="50467"]