Variace zeleninových placek s avokádovým dipem

Variace zeleninových placek s avokádovým dipem

Vegansky, vegetariánsky i klasicky. Jakkoli si tyto zeleninové placky namyslíte a co je vám nejmilejší… Ve všech variantách totiž použijete jen základní a funkční potraviny. Úpravu receptu přizpůsobte podle chuti, nutričního cíle a možností jen a jen sobě anebo těm, pro které jídlo připravujete. Hlavně ať vám všem chutnají…

Jídlo je jednoduché, plnohodnotné a zabere jen chvilinku. V základu je pouze zelenina, bylinka, koření, které plackám dodá šmrnc a trocha mouky dle výběru na zahuštěni. Chcete – li zvednou energetickou hodnotu jídla, přidejte do něj slaninu a strouhaný sýr. Myslíte – li si spíše na snížení energetického příjmu, ale zárověň se chcete krásně nasytit, sáhněte po lehčí verzi.

Přeji dobrou chuť a radost při přípravě. T.

Nutriční hodnoty na 3 vaganské placky + 1 porce avokádového dipu: 

Kcal: 761, Sacharidy: 11 g , Bílkoviny:  6 g, Tuky: 14,7 g , Vláknina: 5 g

Nutriční hodnoty na 3 veganské placky + 1 porce avokádového dipu:

Kcal: 1 037, Sacharidy: 12,5 g, Bílkoviny:  10 g , Tuky: 21 g , Vláknina: 3,7  g

Nutriční hodnoty na 3 vaganské placky + 1 porce avokádového dipu:

Kcal: 1 162, Sacharidy: 12,5 g, Bílkoviny:  14,3 g , Tuky: 23,5  g , Vláknina: 3,7  g

Webp.net-resizeimage (5) (kopie)

variace zeleninových placek

Ingredince na cca 12 placek:

7169B28C-2A6B-4691-8B78-326FA6EBACBA

základní recept: 

  • 3 střední cukety nastrouhané nahrubo
  • 2 větší mrkve nastrouhané nahrubo
  • 1/4 bulvy celeru nastrouhaná nahrubo
  • 1/2 lžičky drceného římského kmínu, 1/2 lžičky mletého koriandru
  • himalájská sůl, čerstvě mletý pepř
  • velká hrst sekané hladkolisté petrželky
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • mandlová mouka na zahuštění (popř. jiná mouka – špaldová anebo použijte rozmixované mandle/slunečnicová semínka)

na vegetariánskou verzi:

  • 2 vejce a 80 g strouhaného čedaru

na klasickou verzi:

  • 2 vejce a 80 g strouhaného čedaru
  • 50 g na kostičky nakrájené kvalitní slaniny

na veganskou verzi:

  • 2 lžíce lněného semínka namočeného na cca 15 min. v 1 dcl vody
  • 1 lžíce slunečnicových semínek

 

Postup:

Zeleninu smíchejte ve větší míse, posolte a nechte pár minut “vypotit”. Přebytečnou tekutinu pořádně vymačkejte (já používám plátýnko nebo jemnou utěrku).

  1. Na klasickou verzi:

na pánvi šetrně vypražte kostičky slaniny (zbylý tuk nechte v pánvi na následné smažení). K zelenině přidejte vejce, sekanou petrželku, sýr, slaninu a koření. Rukou směs pořádně promíchejte a podle potřeby zahustěte moukou. Ze směsi vytvarujte placičky, které buď osmažte na pánvi na zbylém tuku či ghí dozlatova z obou stran. Anebo je upečte v rozpálené troubě na 200 st. cca 15-20 min.

     2.   Na vegetariánskou verzi:

Postup je stejný jako u klasické verze. Jen vynechejte slaninu.

     3.  Na veganskou verzi:

Namísto vajíček do směsi zapracujte předem namočená lněná semínka (ta slouží jako pojidlo směsi místo vajec). Navíc přimíchejte slunečnicová semínka. Tuto variantu pečte v troubě na pečítím papíru pakapaném trochou olivového oleje.
Avokádový dip: 

  • 1 zralé avokádo
  • hrst bazalky
  • lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:  Avokádo rozmixujte s hrstkou bazalky. Dochuťte solí, pepřem a citronovou sťávou. Zakápněte olivovým olejem.

Dip ze zakysané smetany: 

  • 200 g zakysané 16 ti procentní smetany
  • sůl, pepř
  • bylinky dle chuti (kopr, bazalka…)
  • 1 malý stroužek česneku

Postup: Zakysanou smetanu dobře promíchejte s prolisovaným česnekem. Přidejte bylinky a dochuťte solí a pepřem.

No Comments

Post a Comment


[related_post themes="flat" id="50483"]